Tips til bedre elsikkerhet

Her tilbyr vi veiledning om å forbedre elsikkerheten i boligen din. Kontakt oss for gode råd om hvordan du kan styrke el-sikkerheten i hjemmet ditt.

Panelovner

De fleste moderne panelovner har lav overflatetemperatur, men uansett hvor lav den er, bør ovnen aldri dekkes til. Unngå å henge tøy til tørk direkte på en panelovn! Hvis gardinene henger tett inntil panelovnene, bør du vurdere å montere en gardinbøyle. Denne bøylen festes over ovnen og forhindrer at gardinene kommer i direkte kontakt med den varme overflaten.

Berøringsfare

Hvis du opplever støt når du berører elektriske apparater eller vannkraner, kan det være et tegn på problemer i det elektriske anlegget ditt. Elektriske støt utgjør en potensiell livsfare. Vi oppfordrer alle til å gjennomføre en EL-sjekk, der hele det elektriske anlegget blir grundig kontrollert, og du får en tilstandsrapport som identifiserer områder som må forbedres.

Skjøteledninger og gulvkontakter

I de fleste hjem er det vanlig å finne minst én gulvkontakt eller skjøteledning som blir brukt på en risikabel måte. Dette gjelder spesielt områder med behov for flere stikkontakter, som for eksempel rundt stereo- og TV-benken. Disse områdene har ofte opphopning av støv, og lysbuer kan dannes, noe som kan føre til gnister. Moderne stikkontakter med opptil 8 uttak er tilgjengelige i dag. Ved å erstatte den gamle doble stikkontakten med en av disse nye modellene, kan du unngå risikoen forbundet med bruk av gulvkontakter og skjøteledninger.

Sjekk sikringsskapet ditt

Gammeldagse skrusikringer utgjør en brannfare, og varmgang i sikringsskapet kan være et alvorlig faresignal. Det anbefales derfor å sjekke om skrusikringene føles varme. Vi råder deg til å erstatte gamle skrusikringer med automatsikringer.

Hovedsikringen bør være en automatsikring av selektiv type. Dette sikrer at kun kurssikringene utløses ved overbelastning eller kortslutning, og ikke hovedsikringen. For ytterligere sikkerhet bør også kurssikringene være automatsikringer, da disse gir rask og pålitelig utkobling.

Jordfeil

Moderne sikringsskap er standardutstyrt med en jordfeilbryter. Denne bryteren aktiveres og kobler ut ett eller flere kretser ved detektering av jordfeil i installasjonen din. Dette tiltaket reduserer brannfaren betraktelig.

Trenger du elektriker?

Oppdag hvordan Nordre Follo Elektriske AS kan lyse opp din hverdag! Vi tilbyr kostnadsfri befaring enten du trenger hjelp til som privat kunde, bedriftskunde eller som beboer i borettslag. Vårt team av sertifiserte elektrikere her for å assistere deg.