Sikringsskap

Les om alt du trenger å vite om sikringskap her.

Hjertet av det elektriske anlegget

Har du vurdert kraftbehovet i sikringsskapet ditt nylig? Med dagens økte strømforbruk sammenlignet med bare for 15 år siden, er det viktig å ta hensyn til alle moderne enheter og elektrisk oppvarming som belaster det elektriske anlegget. Denne økningen i strømforbruk kan føre til overbelastning, spesielt med tillegg av lading av elektriske biler hjemme. Eldre sikringsskap, spesielt de med skrusikringer, er spesielt sårbare for overbelastning, noe som øker brannfaren betydelig. For å forhindre slike farer er det avgjørende å ta skritt for å unngå overbelastning, og våre autoriserte elektrikere kan hjelpe deg med dette.

Sjekk tilstanden i sikringsskapet ditt

Når burde du ta kontakt med elektriker for å sjekke tilstanden i sikringskapet?

  • Om du har gamle skrusikringer
  • Når du er usikker på tilstanden på de ulike komponentene
  • Om du skal pusse opp kjøkken eller badet.
  • Dersom du skal gjøre endringer på det elektriske anlegget
  • Når du skal installere ladestasjon hjemme

Skifte sikringsskap?

Vurderingen av om du trenger å oppgradere eller bytte innmaten i sikringsskapet, eller til og med installere et helt nytt skap med moderne utstyr, avhenger av tilstanden til ditt nåværende skap. Mange husstander har fortsatt eldre automatsikringer eller skrusikringer, som har blitt utdatert over tid. Spesielt skrusikringer utgjør en betydelig brannrisiko og tillater overbelastning av kretsene i huset.

Endringer i el-anlegget betyr oppgradere av sikringsskapet

Ved endringer i ditt elektriske anlegg er det nødvendig å vurdere oppgradering av sikringsskapet. Sikringsskapet, enten det er eldre eller nyere, inneholder hovedsikringen samt separate sikringer for de ulike strømkretsene i boligen din. Disse sikringene er designet for å hindre overbelastning i det elektriske anlegget. Normalt sett er det ikke nødvendig å oppgradere eller erstatte eldre sikringsskap med mindre det gjøres endringer i det elektriske systemet ditt.

Oppgradering av sikringsskapet blir imidlertid påkrevd når det gjøres endringer i boligen. Enhver modifikasjon, enten det er installasjon av utvendige stikkontakter eller en omfattende oppussing av kjøkkenet, kan kreve en oppgradering av sikringsskapet. I moderne sikringsskap blir jordfeilautomater og overspenningsvern alltid installert som standard, men dette gjelder ikke eldre sikringsskap. Fra 1991 har det vært innført ulike forskrifter for det elektriske anlegget, inkludert krav om jordfeilbrytere for kretser på bad, kjøkken og utendørsområder. Siden 2002 har alle kretser i nye boliger vært pålagt å ha jordfeilbeskyttelse, i tillegg til krav om overspenningsvern.

Oppgradering av sikringsskapet

Oppgradering til et nytt sikringsskap innebærer installasjon av moderne automatsikringer med jordfeilbeskyttelse. Disse sikringene er designet for å beskytte kretsene i hjemmet ditt mot overbelastning, og samtidig hindre potensielt farlige jordfeilstrømmer fra å forårsake brannfare.

Når du vurderer å oppgradere eller erstatte sikringsskapet ditt, er det avgjørende å få utført jobben av en autorisert installasjonsbedrift. Våre erfarne installatører har kunnskapen og ekspertisen som trengs for å sikre at installasjonen oppfyller alle nødvendige krav og standarder. Dette inkluderer installasjon av kurser, sikringsskap, stikkontakter, belysning og oppvarming, og sikrer dermed et trygt og pålitelig elektrisk anlegg for mange år fremover.

I tillegg tilbyr våre installatører også installasjon av overspenningsvern, som gir beskyttelse mot skader forårsaket av plutselige høye spenninger i strømnettet.

Ofte stilte spørsmål:

Våre elektrikere installerer sikringsskap i norske hjem ofte. Her er de vanligste spørsmålene de får.

Hvor mye koster det å bytte sikringskap?

Kostnaden for å erstatte eller oppgradere et sikringsskap avhenger av antall kurssikringer og størrelsen på boligen din. Vanligvis ligger prisen mellom 8 000 og 25 000 kroner.

Hva gjør jeg hvis jeg har mistet nøkkelen?

Hvis du mister nøkkelen til sikringsskapet og en sikring ryker, kan det være frustrerende. Heldigvis er det enkelt å skaffe en erstatning hvis du ikke klarer å finne den originale nøkkelen. Mange butikker tilbyr standardiserte nøkler som passer til sikringsskap. Hvis du ikke kan få tak i en erstatningsnøkkel raskt nok i en nødssituasjon, er det lurt å spørre naboen. Spesielt i leilighetskomplekser er det stor sannsynlighet for at naboene har identiske sikringsskap.

Kan man bytte sikringer selv?

Dersom sikringsskapet ditt har automatsikringer, kan du selv tilbakestille sikringene ved å trykke bryteren opp. Ved eldre sikringsskap med skrusikringer, er det tillatt å skru inn en ny sikring. Uansett, det er viktig å identifisere årsaken til at sikringen ble utløst, for å unngå gjentakelse av samme problem. All annen vedlikehold eller endringer i det elektriske anlegget bør utføres av en kvalifisert elektriker.

Hva er feil når jordfeilbryteren slår ut?

Når det oppstår en jordfeil, skjer det en lekkasje av strøm som fører til at strømmen går til deler av det elektriske anlegget hvor den ikke skal være. Dette kan resultere i elektriske støt og i verste fall føre til brann. Derfor er det viktig at alle elektriske installasjoner har et jordingsanlegg som sikrer at strømmen blir ledet til jord. Når det oppdages en feil, vil jordfeilbryteren i sikringsskapet automatisk slå ut sikringen for å hindre farlige situasjoner. Hvis jordfeilbryteren utløses, er det viktig å kontakte en kvalifisert elektriker for å få feilen rettet.

Hva består et sikringskap av?

Et sikringsskap består av flere deler som sammen sikrer trygg fordeling av strøm i boligen. De ulike delene inkluderer kabinett, sikringer, overspenningsvern, strømmåler og kursfortegnelse.

Trenger du elektriker?

Oppdag hvordan Nordre Follo Elektriske AS kan lyse opp din hverdag! Vi tilbyr kostnadsfri befaring enten du trenger hjelp til som privat kunde, bedriftskunde eller som beboer i borettslag. Vårt team av sertifiserte elektrikere her for å assistere deg.