Velferdsteknologi – nye smarte løsninger til å håndtere hverdagen bedre

Velferdsteknologi har fått økt oppmerksomhet de siste årene fordi det kan forbedre hverdagen for mange, spesielt den eldre befolkningen.

Velferdsteknologi har fått økt oppmerksomhet de siste årene på grunn av sitt potensiale til å forbedre livskvaliteten for en rekke mennesker. Mens alle kan dra nytte av det, har særlig den eldre befolkningen vært i fokus.

Når velferdsteknologi nevnes, tenker mange kanskje på muligheten til å gi omsorg til pasienter i deres eget hjem, uten nødvendigvis å ha helsepersonell fysisk til stede. Dette oppnås vanligvis gjennom nettbrett eller datamaskiner med videokommunikasjon. Andre funksjoner inkluderer alarmer som minner om medisintider og automatiske doseringsenheter som sikrer at pasientene får riktig dose medisin.

Det er korrekt, men velferdsteknologi omfatter langt mer enn dette. I essens handler det om å la teknologi ta over oppgaver og styre hjemmet, noe som også kjent som smarthus-teknologi.

Velferdsteknologi og smarthus:

  • Deteksjon av ulike aktiviteter, som for eksempel fall eller åpen utgangsdør
  • Overvåkning og varsler relatert til vannlekkasjer, brann eller overoppheting
  • Kontroll over temperatur, belysning og ventilasjonssystemer
  • Smarte dører med fjernåpning og intern videokommunikasjon
  • Sensorer som advarer om åpen kjøleskapsdør og komfyrvakt for å forhindre brann og andre funksjoner

Mange av disse løsningene vil være svært gunstige for eldre og personer med demens som ønsker å fortsette å bo hjemme så lenge som mulig. Et vanlig problem blant personer med demens er at de kan forlate hjemmet uten tilsyn. Selv om en sensor som varsler om utgangsdøren er åpen ikke forhindrer dette, gjør den det mulig å reagere raskere. Dette gir økt trygghet både for den berørte personen og deres pårørende.

På samme tid er teknologien passende for alle, uavhengig av alder eller funksjonsevne. Den gir et mer praktisk, sikkert og komfortabelt liv. Dessuten vil automatisering av varme, lys og ventilasjon også gi økonomiske fordeler i form av lavere strømregninger.

Les mer om smarthus

Trenger du elektriker?

Oppdag hvordan Nordre Follo Elektriske AS kan lyse opp din hverdag! Vi tilbyr kostnadsfri befaring enten du trenger hjelp til som privat kunde, bedriftskunde eller som beboer i borettslag. Vårt team av sertifiserte elektrikere her for å assistere deg.