Smarthus

Smarthus er en samlet betegnelse for systemer som styrer lys, varme, brannsikkerhet, innbruddssikring og ventilasjon gjennom ett enhetlig styringssystem.

Ønsket om et smarthus begynner med små steg. Her gir vi deg en oversikt over tilgjengelige løsninger og produkter, anbefalte leverandører og fremgangsmåter for å gjøre boligen din smartere.

Gjør huset ditt smartere

Smarthus er en samlet betegnelse for systemer som styrer lys, varme, brannsikkerhet, innbruddssikring og ventilasjon gjennom ett enhetlig styringssystem. Målet med smarte produkter er å redusere energiforbruket, forbedre komforten, forenkle betjeningen og øke sikkerhetsnivået. Ved hjelp av smarte løsninger kan du enkelt kontrollere alt fra strømforbruk, persienner, garasjeporter, ytterdører, kameraer, ventilasjon til lyd- og bildeutstyr – direkte fra telefonen eller ved hjelp av vanlige brytere.

Smarthus er ikke lenger forbeholdt teknikkinteresserte med god økonomi. Uansett om du eier, leier, planlegger å kjøpe bolig eller bygge nytt, finnes det smarthusløsninger som passer dine behov. Systemet kan enkelt programmeres slik at lys og varme styres automatisk i henhold til dine preferanser.

Hvilken løsning skal du velge?

Å velge riktig smarthusløsning kan virke utfordrende. På markedet i dag finnes det to hovedtyper av smarthusløsninger. Den første kategorien omfatter åpne systemer som er basert på standarder som Z-wave og Zigbee. Dette gjør at all utstyr kan kommunisere med styringsenheten uavhengig av produsent, slik at enheter fra ulike leverandører kan integreres i samme system. Den andre typen er lukkede systemer som kun kommuniserer internt i sitt eget system.

I tillegg må man ta stilling til om man ønsker ledningsbaserte eller trådløse smarthusløsninger. Valget mellom disse alternativene avhenger av individuelle behov og budsjett. For de som ønsker å integrere smarthusløsninger i en eksisterende bolig, anbefales et åpent system. Dette gir muligheten til å starte med å kjøpe og installere de første komponentene selv. Når behovet for tilpasninger i sikringsskapet eller det elektriske anlegget oppstår, er det hensiktsmessig å kontakte en elektriker for videre assistanse.

Ved bygging av nytt eller totalrenovering av en bolig i dag, kan det være fornuftig å vurdere installasjon av en smarthusløsning i tillegg til den tradisjonelle elektroinstallasjonen. Det anbefales å diskutere smarthusløsninger med elektrikeren før prosjektet igangsettes, slik at man kan finne den optimale løsningen som dekker behovene, uavhengig av system.

Sjekk ut våre systemer og leverandører:

Åpne systemer:

Trådløse systemer:

KNX-systemer (ledningsbaserte):

  • Schneider Electric
  • Micro Matic

Hva koster det?

Prisen på smarthus varierer avhengig av hvilken type løsning du velger – fra små, enkle enheter du kan kjøpe og installere selv, til omfattende systemer som krever montering av en elektriker.

Ved totalrenovering eller bygging av ny bolig, er kostnaden for å oppgradere til et smarthus ofte sammenlignbar med en vanlig elektroinstallasjon. I noen tilfeller kan det til og med være kostnadsbesparende, da bruk av trådløs teknologi kan redusere behovet for omfattende elektrikerarbeid. For å få en prisvurdering på en komplett løsning, anbefales det å kontakte en lokal elektriker.

Det er viktig å erkjenne at et smarthus kan bidra til å senke driftskostnadene gjennom redusert energiforbruk og lavere risiko for skader. Et smart system gir deg innsikt i hvilke apparater som bruker mest strøm, og muliggjør dermed energibesparelser.

Strøm er ofte dyrest når forbruket er på sitt høyeste. Derfor er det fornuftig å ha et smarthus som lar deg tidsstyre bruken av oppvarming, belysning, vaskemaskin, elbil-lading og andre strømkrevende enheter. La oss være din partner på veien mot en mer effektiv fremtid!

Visste du at...

Smarthus-teknologi kan fungere som velferdsteknologi og bidra til å trygge boforholdet for eldre eller personer med demens, slik at de kan fortsette å bo hjemme lengre.

Les mer om velferdsteknologi her.

Smarthusløsningen kan også bety hyttevarmere

Ønsker du full kontroll på hytta?

Trenger du elektriker?

Oppdag hvordan Nordre Follo Elektriske AS kan lyse opp din hverdag! Vi tilbyr kostnadsfri befaring enten du trenger hjelp til som privat kunde, bedriftskunde eller som beboer i borettslag. Vårt team av sertifiserte elektrikere her for å assistere deg.